fredag 5. juli 2013

På tur til Polen, Slovakia og Ungarn 03. - 13.07.2013

Reiste til Krakow, hvor turen egetlig starta. Der blei me hentet i buss kl. 11.45 og kjørte mot grensen til Slovakea og Tatra fjedlå. Hadde ein liden stopp nær grensen på den polske sia for en kortere forfriskning. Den største forskjellen heimante var vel byggestilen, på fleire av huså i dette strøget var takvinkelen så stor at den gjekk over tre etasjer. Dette for å letta vekten under snøfallet om vinteren.
Ellers ser naturen ikkje heilt unorsk ut, men det mangler innsjøer og vann.Vi stoppe like over grensen til Slovakia, i ein by som hette Stary Smokovec og sjekket inn på hotell Grand Hotel Bellevue. Her skal vi ha fem overnattinger, og ta dagsturer ut herfra. Hotellet har meget bra standar og utrolig flott utsikt over dalen. Den største byen rett nedenfor her er Poprad, og er nok mer kjent.
 

 Utsikt fra hotellrommet. 


Her fra framsiå,


Vi var på ein utsiksplass, først med gondol og så ein skiheis til over 2100 meter. Me startet på ca. 1000 meter, så det blei jo ein opptur.
Det er mange fine turområder her i Tatrajella. Og dei bler møje brukt.


Her ein liden sjønnhed som hadde klort seg fast imydlå steinane.


Innover i Tatrafjella var det så som så med fint ver,
heilt på toppen var det bare sju grader.


Så bar det ner med skiheisen, og mydlå den og gondolen gjekk me ner til hotellet. Med ein liden omvei klarte med turen på tri timar, og det va verd kvert minutt.


 Så va me komt til fredag, og her på besøk i byen Poprad. Det var fleire av oss som hadde ting me sko handla, men det var vist helligdag og butikkane var stenkt. Så me gjekk bare ut til et handlesenter, for der var det ikke helligdad såg det ut til.....


På besøk i ein liten by med navn Velky Slavkov, hvor vi besøkte noen venner av min halvt Slovakiske støttekontakt.  Som driver Vila Petra Pension, og fekk ein herig Slovakisk middag.


 Ein gjeng på ca. 30 undommer her i Tatranska Lomnica som viste oss tradisjoner av dans, drakter og musikk. Og dei sto for alt sjøl. Det var meget bra.
Me fekk togbelletter for heile perioden me va i Stary Smokovec, og konne reisa i tri retninger. Og småplassene låg som perler på ei snor.


 Her litt snadder som bler gjentatt kver kveld.


Så kom me til byen Levocha som stå på Uneskoˋsverdensarv.


På hotel som er fekk me ein herlig ørret, men var ikkje på Unesko.


 Denne kjerka hadde ei altertavla på 18 meter.


Spisskyborgen dekker et område på over 41 000 kvadratmeter, og er fra 1100 talet. Borgen står på Uneskoˋs liste over verdensarv.
 

Noen murer restaurert dei seinere årene, men utrolkt møje er bevart.


Inne i borgen var det kappell og utstilling på våpen og utstyr fra den tid borgen var bemannet. Her et blikk fra tortukammeret.
Seinare var me tebage i byen Velky Slavkov der me besøkte et ungdomshjem som tok seg av ungdommer fra 18 årsalderen og opp til 22. Dei gjore et fantastisk arbeid som det er bare å bøya seg i støvet for.Turen her i Tatrafjellene var øve, og me reiste videre. Neste stopp va Ruzombrok og hotell Kultura. Her va Bjørnstjerne Bjørnsens hus og det blei også et besøg i landsbyen Vlkolinec som er ein gammel landsby (belede øve) som er bevart og stå på Uneskos liste. Så va tiå inne til åreisa videre, og me stopte i Dudince, der besøkte me ei luthersk kjerka og hadde så mad på Hotell Mineral. Her e turens fjågaste og yngst deltagar, som pile etter någe som va glømt i bussen.Så var me i Budapest, på et fantastisk roligt hotell 30 km. Udenfor byen. Her var det basseng i adle variantar både me og uden bobler. Hotell Nyerges hette det og ligge i Monor. Dettte var det største hotellet med stråtag. Dagen ittepå, altså onsdag var det slutt på denn fantastike turen for oss som gruppe. Vi var någen få som sko ver lenger i Budapest, så me forflytta oss inn i byen.

 Byen Budapest er et eldorado for oss som lige gamle og store bygninger. Her er den største kjerka i byen som et syn. Det gjekk an å ta to heisar, og då kom me opp rett onna kuppelen. Der var det en fin passaje på udsiå, og ein flott utsikt.


 Det var utrolikt møje gull som va brukt, har aldrig sitt på magen.Her ser me parlamentet i Budapest, kun det i London som er større.
Det var 7 km. med trapper og 22 km. med korridorer.
Dei starta byggingen i 1885 og va ferdig 17 år ittepå.


Hotellet her i byen var sentralt og godt, hadde nok ikkje den finaste fasaden eg har sitt, men ein flott restaurant på 108 - 109 år.


8 kommentarer:

 1. Hei Mangor.
  En fin tur dette med mange ville fjell, og sikkert best egnet for sprekinger. Men fjellturer er bestandig trivelig og gir kropp og sjel styrke og ro. Har aldri vært i Polen, men det har vel vært et interessant ferieland med fin natur og billige priser. Skal hilse fra to ungdommer her i Trøndelag. De trives så godt sammen.
  Ha en fin sommer framover.
  vh Olav

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Olav, og takk for kommentar.
   Eg fekk ikke svart fra nettbrette, litt nytt vist :)
   Ja, det var en fin tur kanskje ikkje siste gang.
   Hels tilbake :)
   Hilsen Mangor

   Slett
 2. Veldig interessant! Jeg elsker Tatra-fjellene selv, men det er alltid for mye folk der, spesielt i sommersesongen. Jeg liker det bedre når jeg kan vandre litt alene og nyte naturen ;) Hvis du er interessert i andre steder i Polen, kan du lese noen reisetips på denne bloggen: http://besokpolen.blogg.no/ :)

  SvarSlett
 3. Hei Asia, og takk for kommentar.
  Jeg var for det mesta på den Slovakiske siå, men Tatrafjellene var flotte å vandra i.
  Takk for bloggen du la med :)
  Hilsen Mangor

  SvarSlett
 4. sitter og venter på blogg fra Afrika...?

  SvarSlett
 5. Jeg er glad du likte i Polen. Jeg vet at du føler det beste i fjellene. I Polen, det er ikke mange fjell. De fleste av Tatra er slovakisk side, og det er der de mest vakre turstier. Hvis du ønsker en pause fra fjellene, anbefaler jeg å reise til polsk Pommern midten eller i nærheten av Gdansk.
  Gdansk, Sopot og Gdynia er de tre byene danner etter min mening den vakreste storbyområdet i Polen. Gdańsk er en vakker gammel by, Sopot er den vakreste i Poslce sommer feriested og Gdynia er den beste voksende byen i Polen. I område av Gdansk anbefaler jeg et besøk Malbork hvor er den praktfulle slottet av den tyske orden. Også verdt å besøke Slowinski National Park å gå gjennom ørkenen Błędowska.
  Fire dager er nok til å gjøre en slik tur. Stavanger har en god flyforbindelse til Gdansk av Wizzard. Dette kan være en flott tur for svært lite penger. Hva er prisene i Polen allerede du vet. Hvis du tenker på det kan du alltid stole på min hjelp uten å måtte bruke et reisebyrå.
  Jeg ønsker deg mange fantastiske reisen
  Robert Miring
  Beklager for min norsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for mange fine tips, og det blir nok ikke den siste turen til Polen vil jeg håpe :)
   Skulle hatt ferie hele året, så hadde jeg fått sitt mer...
   Det var lett å forstå norsken din, så det er ingen problem.
   Kanskje litt hjelp :)
   Takk for kommentar - Mangor

   Slett
 6. Jeg har vært i Gdańsk mange ganger på konferanser og møter med entreprenører. Vi bodde på store hoteller i sentrum. Jeg likte servicekomplekset med hotellet. Jeg fant ut litt om det, og jeg tror at det er verdt å investere i min egen leilighet der. Men jeg er der fra tid til annen, og det er godt å ha min egen leilighet, og i mitt fravær kan jeg alltid utleie. Den kjente utvikleren Dekpol bygger for tiden et slikt Grano Residence-kompleks der, og jeg er fortryllet med bildene.

  SvarSlett